Traditsiooniline Eesti puumahl uues modernses kuues

Traditsiooniline Eesti puumahl uues modernses kuues
  • 04. juuli 2018
  • Artikkel,
  • Koostööprojektid

Kasemahla on tarbitud Eestis juba aastasadu, kuid nüüd arendas Saaremaa pereettevõte Öselbirch koostöös Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega (TFTAK) välja kasemahlal põhineva limpsi.

Kasemahlaga seoses meenuvad paljudele värsked kevadpäevad kui koos vanavanematega sai otse puust värsket mahla joodud. Piirkonniti oli kombeks ka mahla hapendada või sellest kasekalja teha, et jook kauem säiliks, kuid enamjaolt tarbiti kasemahla siiski kevadel värskelt. Kel kodus piisavalt suured sügavkülmikud olid, pani kottides need külma, et vanarahva elueliksiiri ka suvel nautida.

Saaremaa pereettevõte Öselstuff OÜ (turustatakse „ÖselBirch“ nime all) on just üks neist õnnelikest peredest, kes kasvas üles kasemahlaga – kevadel joodi värskelt ning suvel fermenteeritud ehk hapendatud kasemahla. Kuna poelettidelt on leida järjest rohkem värskendusjooke, mis on kas liiga kõrge suhkrusisaldusega või vastupidi, kus suhkrud on asendatud erinevate muude magusainetegaing lisaks sellele on koostisosades kirjas veel ained, mille olemust tavatarbija enamjaolt ei tea, siis pöördusid ÖselBirchi esindajad Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAKi) poole sooviga arendada välja kasemahlal baseeruv värskendav jook, mis sisaldab ainult mahedaid koostisaineid ning ei mingeid kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega ka säilitusaineid.

ÖselBirch kaasasutaja Anne-Liis Theiseni sõnul soovib ettevõtte pakkuda klientidele erinevate maitsetega kasemahlajooke, kus kasemahla kui põhikomponendi maitse peab olema tuntav: „Seepärast võib nii mõnelegi olla eksitav tootekategooria kui „mahl“, sest kuigi on tegemist kasemahlaga, siis loomu ning maitse poolest on joogid pigem maitseveed.“

Tootearenduse raames katsetati erinevate maitsenüansside ning magusainetega

Turu-uuringu põhjal selekteeriti välja juba turul olevate kasemahlajookide maitselisandid ning koos valiti välja maitsed, mida võiks uued väljaarendatavad joogid sisaldada. Sealjuures oli üheks sooviks tõsta tootega esile põhjamaist päritolu, mis on hetkel Euroopas ning ka mujal maailmas märkimisväärne müügiartikkel. Uuriti nii mustsõstra, aroonia kui astelpaju mõju kasemahlajoogi sensoorsetele omadustele ning valmistamise tehnoloogiale.

Lisaks põhjamaistele jookidele sooviti arendada ka ingverimaitseline jook kuna ingver on väga mitmekülgselt kasulik. Joogi valmistamiseks hinnati ingverisiirupi, ingverimahla ning ingveriterade kasutamist maitselisandina. Erinevatel põhjustel osutus kõige paremaks lahenduseks kasutada tõmmist, mis on valmistatud värsketest ingveritest.

Täiendavalt arendati koostöös välja ka joogid, mille baasiks on hapendatud kasemahl. Ettevõte turustas juba eelnevalt naturaalselt hapendatud kasemahla ning soovis arendada selle baasil jooki, mis on sarnanev maitselt kõikjal maailmas tuntud kokteiliga „Mojito“, kuid on alkoholivaba ning huvitava hapendatud kasemahlast tuleva maitsenüansiga.

Jookide jaoks magusainete valikul sooviti vältida rafineeritud suhkru kasutamist ning seetõttu otsustati proovida mett, steviat ning erinevaid toor-roosuhkruid. Ühiselt otsustati jätkata erinevate mee variantide ning Demerara toor-roosuhkruga. Sealjuures oli tähtis, et suhkrukogus jookides ei ületaks 5g/100ml kohta.

Arendatud retseptidega viidi läbi ka tööstuskatse, et hinnata tehnoloogia mõju toote omadustele ning katsetada retseptide sobivust suuremahulisel tootmisel. Peale põhjalikke katsetusi jõuti retseptideni, mis maitsesid hästi, olid aromaatsed ning nägid ka head välja, et pakkuda alternatiivi tavapärastele limonaadidele.

ÖselBirchi Esimene tootmine tänu ühisrahastusele

Nüüdseks on ÖselBirchi joogid saadaval mitmetes poodides, kohvikutes, restoranides ning hotellides üle Eesti ning seda tänu edukale rahvusvahelisele ühisrahastusele, mille abil ettevõte sai tootmist alustada. Rahvusvahelisel platvormil Kickstarter.com koguti üle €24,000 mis kogunes 11 erinevast riigist, sh. USA, Kanada, Lõuna-Aafrika ning loomulikult ka mitmetest Euroopa riikidest. Ühisrahastusprojekti raames saadi ka mitmeid kontakte välisriikidesse, kuhu lähiaastatel on ettevõttel plaanis oma tooteid eksportima hakata.

ÖselBirchi toodetega saab lähemalt tutvuda siin: www.oselbirch.com

Lisainfo: www.tftak.eu

Teadlaste oskusteave Sinu äri edendamiseks