Nõgese kasutusvõimalused selgusid Adapteri vahendusel

Nõgese kasutusvõimalused selgusid Adapteri vahendusel
  • 29. detsember 2021
  • Artikkel,
  • Koostööprojektid,
  • Uudis

Aastaid kolm-viis tagasi ei usutud eriti teadlaste ja tööstusettevõtete erilisse koostöösse. Põhjuseks arvati olevat vastastikuse huvi puudus ning soodustavate toetusmeetmete puudumine. Toodi välja mõlemapoolset vähest huvi – ettevõtete soovi saada kiiresti tulemusi ning teadlaste passiivsust uuringute tegemisel kommertsiaalsete toodetega. Adapteri turule tulek on seda suhtumist aga aidanud oluliselt muuta. 

Arendused, mis Adapteri vahendusel alguse on saanud ulatuvad  taaskasutusest ja puidutööstusest disainilahenduste, koolituste ja toiduteaduseni.  Väga edukaks on osutunud näiteks ravimtaimede väärindamine. Üheks selliseks edulooks on meie enda kodumaine nõges.

Söötis põllul kasvab kulda

Söötis mahepõldudel kasvava tooraine kasutuselevõtuga antakse tänuväärne panus maaelu toetuseks, pakkudes tarbijale samal ajal uusi ja innovaatilisi tervisetooteid. See on  loodussäästlik ja pakub vaid puhast toorainet.

„Biokeemilist pilti vaadates teeb nõges tuntud spirulinale mineraalide osas silmad ette. Rauda on nõgeses kaks ja pool korda rohkem ning kaltsiumi, magneesiumi ja vitamiinide kogus ületab apelsinide ning sidrunite tulemused kahekordselt,“ selgitab Vaba Aed OÜ ja kaubamärgi HIID omanik Margit Pruul.

Sõbralik soovitus Ajujahi konkursilt

Vaba Aed OÜ on taimedest funktsionaalse toidu tootmisele spetsialiseerunud ettevõte, mille koostöö teadlastega sai alguse Ajujahi konkursil, kus nende tol hetkel alustavale ettevõttele soovitati kasutada Adapteri võimalusi.

Toona saavutati Eesti suurimal äriideede konkursil viies koht. „Mind on alati kõnetanud see eriline vägi, mida kogeb Eestis looduses viibides ja selle saadustest valmistatud toitudest. Meie ettevõte töötleb levinud söötis maa ravimtaimed nõges, naat, malts jt tervist toetavaks tooraineks. Teame, et külmkuivatustehnoloogiat kasutades säilib 99% tooraine toiteväärtusest. Esmalt oligi ambitsioonikas plaan projekteerida mobiilne, külmkuivatustehnoloogiaga sisustatud tehas. Nii astusime sammu Adapteri suunas, kuhu päringu edastasime,“ meenutas HIID omanik.

Pakkumisi koostööks tuli nii Tallinna Tehnikaülikoolist, Maaülikoolist kui Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusest (TFTAK). Ettevõtja valik koostööks langes TFTAKi kasuks, kuna asukoht on Hiiumaale lähemal. „Saime kohtumised ühe päeva sisse mahutada. Areneme pidevalt luues tooteid, mis sobivad kaasaja inimestele ja vähendava pandeemiaga kaasuvaid vaevusi. Eestis on ohtralt kasutamata taastuvat toorainet, mis leiab rakenduse kiirelt kasvaval tervisetoodete turul. Tuntud rohepulbrite nagu spirulina ja nisuoras kõrval on vaid vähesel määral esindatud spirulinaga samaväärne kõrvenõges. Seega töötleme kasutamata ja taastuva loodusressursi tooraineks. Eestimaise supertoidu biokeemilist koostist aitasid analüüsida teadlased. Nendes tegevustes olid meile abiks mikrobioloog Ingrid Sumeri ja Priit Lumi,“ märkis Pruul.

Nõges teeb kõik toidud väekamaksTavaline kõrvenõges

HIID kaubamärgi tooted sisaldavad kohalikelt mahepõldudelt käsitsi korjatud taimi ja marju, millest valmivad külmkuivatatud taimepulbrid ja smuutisegud. Teadusuuringu kohaselt on toidusegul ohtralt tervendavaid omadusi. Nõgesepulber teeb Pruuli arvates kõik toidud väekamaks. „Nõges korrastab seedimist ning tugevdab vaimset ja füüsilist sooritust. See taim suurendab veres hemoglobiini ja ferritiini taset. Diureetikumina toimiv nõges alandab kaalu, hoiab kolesterooli taseme normis, viib kehast mürke välja. Kõiki omadusi ei jõuagi üles lugeda, kuid kindel on, et see väetaim sobib ka taimetoitlastele. Nõges ei maitse kuidagi, kui siis ainult jaanipäeva järgi. Taime kasvupotentsiaal on suur, kuna kogudes maaomanike söötis maadelt taimi – kuivatades ja jahvatades neid pulbriks, kasutame taastuvat toorainet ning pakume äärealadel hooajalist ja aastaringset tööd,“ lisas Pruul. Ettevõtja  tõdeb, et kui koostöösoovid ja lähteülesanne on selgelt sõnastatud, siis on see pool võitu teadlastega suhtlemiseks.  „Oluline on aredusprotsessiga kaasas käia ja uurimistulemustesse panustada. Meid aitas näiteks arendusosakute teemadel Kristel Vene ja tootearenduseks on ettevõte läbinud innovatsiooniosaku programmi Fermentatsioonikeskuses,“ kirjeldas ta.

Välisturud ootavad veel vallutamist

Selge on see, et igasugune arendustöö ja partnerite otsimine, eriti välispartnerite otsimine, on pikaajaline protsess. Kaubamärgi HIID tooted on nõgesepulber, nõgese-kiudainesegu, mesi nõgesega, nõgesemarmelaad ja toorbatoon. Need tooted on Eestis saadaval ja kuigi tooteid müüdi juba ka mujal, näiteks Prantsusmaal, siis COVID on ettevõtte tegevusel suunamuutajaks olnud. „Kaks viimast aastat on kulgenud pisut paradoksaalselt. Kuu enne koroonat tuli ettevõttesse välispartner, kes muutis kujunduskontseptsiooni plaaniga välisturul müüa.  Koroona aga lõi kaardid segi, eksport kukkus ära ja välispartnerid panid olukorra stabiliseerumiseni tegevuse pausile. Kohaneme uue olukorraga ja mõtleme, kuidas koduturul atraktiivne olla. Meie jaoks on väga oluline, et toote päritolu, Hiiumaa, ikka esile tuleks. Puhtaima õhuga saare metsiku looduse ürgne vägi on HIID toodetes tallel ja sellele saab loota,“ on Margit Pruul kindel.


Loo autor: Kaja Liivak



Nõgesetee ja nõgesebatoon

KUIDAS NÕGES TÕSTAB IMMUUNSUST?

Praeguse Covid-19 pandeemia ajal on immuunsüsteemi eest hoolitsemine eriti asjakohane. Oluline on ka teada, kuidas immuunsüsteem toimib. Terve inimese Immuunsüsteem koosneb kolmest komponendist: füüsikalistest ja biokeemilistest barjääridest (nt nahk, lima jne), immuunrakkudest ja antikehadest. Immuunsüsteemi kaks esimest elementi võitlevad patogeenidega, et ennetada nakkust enne selle tekkimist, samas kui antikehad on mõeldud võitluseks konkreetse infektsiooni vastu. Immuunsüsteemi tervisliku arengu ja hoidmise tagamiseks on oluline pöörata tähelepanu immuunsust toetavatele toitainetele nagu raud, A- ja C-vitamiin ning tsink. Nõges on rikas kõigi nende vitamiinide ja mineraalide poolest ning nõgest sisaldavad tooted sobivad hästi immuunfunktsiooni toetamiseks.

Raud ja tsink on funktsionaalsete immuunrakkude jaoks kriitilise tähtsusega ensüümide komponendid ja raud osaleb konkreetselt keha protsessides, mis aitavad kaasa bakterite hävitamisele. C-vitamiin on oluline immuunfunktsiooni toitaine, kuna see võib suurendada antikehade taset ja sellel on antimikroobsed omadused. Lisaks soodustab kollageeni sünteesi. Tegu on antioksüdandiga, mis aitab kaasa teiste antioksüdantide, nagu näiteks E-vitamiin tekkele. A-vitamiin toetab limaskesta ja immuunrakkude tööd põletikuvastaseid reaktsioone kehas tekitamisel. Üldiselt annavad antioksüdandid nagu A-vitamiin ja C-vitamiin koos raua ja tsingiga oksüdatiivse stressi vastu võimsa kombinatsiooni. Nende toitainete puudus seevastu võib suurendada nakkusohtu ja vähendada immuunvastust. Nõgeses leidub kõiki neid immuunsust tugevdavad toitained. Tegelikult võib töödeldud nõgese portsjon (pulbrina) rahuldada 90–100% A-vitamiini vajadusest ning selles on 75 korda suurem raua kogus kui odra- või nisujahus. Nõges on ka hea tsingi- ja C-vitamiini allikas, millest viimane suurendab nõgesest saadava raua imendumist. Lisahüvena sisaldavad nõgesed ka olulises koguses polüfenoole, mis on näidanud, samuti immuunsust tõstvat toimetl. 
 
Polüfenoolid seevastu tugevdavad soole limaskesta barjääri, mis aitab kaitsta keha võõraste sissetungijate eest. Nõgesete ainulaadne toitev koostis muudab taime tõhusaks salarelvaks tervisliku immuunsüsteemi hoidmisel, muutes samas meie toidulaua oluliselt tervislikumaks.

Rohkem infot Eesti kohaliku nõgese kohta leiab https://hiidlife.com/et

Teadlaste oskusteave Sinu äri edendamiseks