Esimene teaduspõhine pudrusari!

Esimene teaduspõhine pudrusari!
  • 08. mai 2018
  • Artikkel,
  • Koostööprojektid,
  • Uudis,
  • Video
- Pildi autor: Priit Siimon -

Sangaste Linnas tõi turule Eesti esimese koostöös teadlastega valminud funktsionaalsete putrude sarja Helen Helde. Sarjas tuleb müügile neli erinevat maitset, millel on teaduslikult tõestatud kasulikkus inimese tervisele. Helen Helde töötati välja koostöös Tartu Ülikooli ja teadus-arendus asutuse BioCCga.

Sangaste Linnas tegevjuhi Pille Poki sõnul oli projekti eesmärgiks välja töötada erinevate helveste baasil teaduspõhised funktsionaalsed tooted, mis oleksid inimorganismi ainevahetusele sobivad.

“Meie soov oli välja töötada selgelt eristuv pudrusari, mille tervislikkus ja funktsionaalsus oleks teaduspõhiselt tõestatud ning eesmärk oli pudrusarjas ühendada erinevate teraviljade, seemnete, puu- ja köögiviljade kasulikkus,” selgitas Pokk teadlastega koostöö tagamaid.

Poki sõnul jõuab sarjas müügile kaks n-ö magusat maitset, kus on kasutatud marju ja puuvilju ning kaks soolast maitset, milles leidub vinnutatud liha ja köögivilju. “Kiiresti valmivad pudrud on tervislik mugavustoit, mis sobib nii hommiku-, lõuna-, kui ka õhtueineks. Usun, et uued pudrud torkavad poeriiulitel oma pakendi ja koostisega kindlasti silma ning murravad ka müüdi pudrust kui ainult hommikusöögist,” lisas Pokk.

Tootearendus võtab aega

Poki sõnul võttis pudrusarja tootearendamine aega kokku ligi kolm aastat, mille finantseerimiseks taotleti ka EASilt rahastust. “Teaduspõhine lähenemine annab tootele selge konkurentsieelise, mistõttu võib pudrusarjast saada ettevõtte jaoks ka tugev ekspordiartikkel,” avas Pokk tulevikuplaane. 

Pudrusarja teadustöö kordinaatori, BioCC teadlase Andre Veskioja sõnul lähtuti tootearendusel põhimõttest, et toote põhikomponendid panustaksid süsteemselt toote tervikusse. Ülesandeks oli arendada välja üks tatra-rukki või kaerahelveste baasil toode, mis sisaldaks seemneid; loomset valku sisaldav toode; külmkuivatatud marju, puuvilju/köögivilju sisaldav toode ning kookoshelbeid sisaldav toode.

“Meie teadustöö seisneski nende erinevate helveste ja lisandite õiges ja täpses kombineerimises, et saada erineva vitamiinide ja mineraalide koostisega pudrud, millel oleks teaduslikult tõestatud kasulikkus inimese organismile,” kirjeldas Veskioja arendus protsessi.

Projekti käigus testiti kokku 81 erinevat varianti segusid. Teadlaste töölaual olid erinevad helbed nagu tatar, kaer, riis ja oder. Katsetati ka mitmete puuviljade ja marjadega nagu vaarikas, maasikas, jõhvikas, mango, mustsõstar, porgand, sibul küüslauk. Segudesse kombineeriti ka erinevaid seemneid nagu kõrvitsa-, lina-, päevalilleseemneid ning liha, juzu koort ja pähkleid.

Kõiki retsepte testiti ja degusteeriti BioCC laboris ning tootearendusest võttis osa kuni 15 inimesest koosnev testgrupp. Putrude mikrobioloogilised ja keemilised analüüsid teostatid viies erinevas laboris Eestis ja Soomes. “Lõppfaasi jõudis 18 erinevat varianti, mida testiti 50 erineva perekonna peal, et selgitada välja neli parimat,” selgitas Veskioja.

Teadustöö tulemusena sündis neli erinevat toodet: mitmeviljahelbepuder jõhvika kookose ja õunaga, mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga, mitmeviljahelbepuder õuna ja mustsõstraga ning mitmeviljahelbepuder kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga.  

Kõikides putrudes sisaldub vask, mangaan, fosfor ja beetaglükaanid. Seemnete ja porganditega pudrus on ainukesena raud ja vitamiin B5. Vinnutatud lihaga pudrus on ainukesena vitamiin B1 ning õuna ja mustsõstraga puder sisaldab ainukesena magneesiumi.

Vaata ka Ringvaate videot:

Lisainfo:

Pille Pokk, Sangaste Linnas AS

Andre Veskioja, Teadus-arendusasutus BioCC OÜ

Teadlaste oskusteave Sinu äri edendamiseks